14 mars 2010

Chemo Shit

Søndagen er ingen god dag. Bivirkingene av den giga-dosen med Methotrexate som Tallak har fått begynner å merkes veldig godt. Det betyr at mange kroppsfunksjoner bare slutter å virke: Produksjon av celler som vokser rakst (f.eks. blodceller, hår, celler i munnen, i huden, i tarmen), men også store påkjenninger på lever og nyrer. Nå virker det på meg som de har veldig bra kontroll på akkurat bivirkningene fordi Tallak har egne spesialister for hver greie, f.eks. for immunforsvar, for lever og for nyrer. Det må være litt kjipt å være “nyre-lege”, eller? De tar prøver kontinuerlig og forteller at organene håndterer hestekuren. Det er på en måte ironisk at vi kaller dette “behandling” – men på den annen side: Med ondt skal ondt fordrives!

Idag har Tallak tatt en ny CT scan av hjernen for å sjekke om tumorene har forandret seg. Vi vet ikke svaret på dette enda. I tillegg planlegger de spinalpunktering imorgen – noe vi ikke har sagt til Tallak fordi jeg vet at han synes det er fælt (fra ifjor) og da kanskje det er like greit at han ikke ligger og gruer seg.

Idag er det vanskelig å kommunisere med Tallak. Han svever i en tilstand hvor han bare en sjelden gang ser deg i øynene og sier “Takk for at dere er her”. Det er da jeg får min belønning. Når jeg hører han si at han vet at vi er her og at det betyr noe. Da er ikke alt det andre så viktig.

Tallak ønsker nå at vi ikke går fra han. Jeg tror noe skjedde med pleierne i går kveld/natt som gjorde han litt engstelig. Han vil jo bare ligge helt stille for ikke å ha vondt. Men pleierne insisterer på bevegelse, vask og styr. Kjell-Magne kan sikkert bekrefte at det er ganske vanlig med slike reaksjoner. Men det betyr at han ikke vil være alene. Dermed får vi bytte på.

Regner med at vi i løpet av en dag eller to vet noe om hvordan behandlingen påvirker hjernesvulsten.

Ønsker dere en god søndag! Håper dere har fint vær. Her er det glovarmt idag.

_Jorulf_

2 kommentarer:

  1. Her er det norsk varmt (+4) og strålene vårvær. Er akkurat tilbake etter å ha vært hos mor i helgen, og dere må si til Tallak at det går bra med henne. Eller som hun sier - "enda godt at jeg er frisk, når noe sånt skjer". Vi har gått tur i formiddag, og da jeg gikk, satt hun foran tv og så Holmenkollrennet. Dere må også hilse Tallak fra Tørres og Liv, som var på besøk hos mor i går, og fra tante Bergljot som ringte for å høre hvordan det gikk med ham.

    Igjen takk til dere to, Svein og Jorulf, både for at dere er hos Tallak, og for at dere er så gode til å informere - både på blogg og telefon. Ord strekker ikke til.

    SvarSlett
  2. Kjære Tallak, Svein og Jorulf

    Vi tenker masse på dere alle tre. Dere er modige, sterke, håpefulle og tilstede i alt som skjer der nede. Og dere er med på både opp og nedturene. Det er så godt å vite at Tallak har dere og at dere har hverandre. Vi er med dere og har gitt vårt lille bidrag. Det føles så lite oppe i alt, men samtidig er vi mange her hjemme som vil bidra som best vi kan. Og til sammen blir det jo kraft av det:) Vi skal iallefall sørge for at våren er på vei når dere kommer hjem. Ta godt vare på hverandre! Klem fra Jannicke og Henning

    SvarSlett